Огар рудий
Латинська назва: Tadorna ferruginea
Ряд: Гусеподібні
Родина: Качкові
Огар поширений від південного сходу Європи до Центральної Азії та на північному заході Африки. Оселяється переважно у відкритих степових і напівпустельних ландшафтах поблизу солонуватих або прісних озер, водосховищ і повільних річок. Гніздо нерідко розташоване далеко від води: в дуплах дерев, руїнах будівель, тріщинах скель, серед піщаних дюн або в норах тварин.
В Україні це рідкісний гніздовий і перелітний вид. Занесено до Червоної книги України. Гніздиться переважно в степовій зоні, зокрема в заповіднику “Асканія-Нова” та на узбережжі Азовського моря, хоча ареал поступово розширюється. Під час сезонних міграцій птахи трапляються й в інших регіонах країни.
Харчується рослинною і тваринною їжею. Основу його раціону становлять насіння, зерно, пагони та зелені частини водяних і наземних рослин. Разом із цим птах поїдає комах, їхніх личинок, ракоподібних і молюсків.